Haziran 2021 yemek menüsü için tıklayın.

Aileler Ders Çalışmayı Nasıl Eğlenceli Kılabilirler?

Ders çalışma konusunda, öğrenciye etki eden faktörlerin başında aile gelmektedir. Öğrenciyi yine en çok tanıyacak olan ailedir. Ders çalışmak disiplin gerektiren ve uzun soluklu bir iştir. Bu sebeple mecburiyet olarak tutulması verimlilik açısından olumsuz yansıyacağı gibi uzun soluklu olmayacaktır. Öncelikle bunun bir zorunluluk değil hedefe giden basamaklar olduğunun farkında olmak gerekir. Aileler ve öğrenciler çoğunlukla bunu zorunlu olunan bir iş olarak görebilmektedir.

Çocukların çok daha uzun saatlerini evde geçirmeye başladıkları yaz dönemi, çocuklar için her ne kadar eğlenceli ve rahat olsa da anne ve babaların çeşitli sıkıntılar yaşadığı ve cevap arayan çeşitli sorular taşıdıkları bir dönem olabiliyor. Eğer anne-babaların her ikisi de çalışıyorsa çocukların kocaman bir yaz tatilinde nasıl oyalanacakları, onlar yokken nasıl verimli zaman geçirecekleri gibi konular sıkıntı kaynağı olurken, çalışmayan anneler de kendilerini evde onlarla birlikte zaman geçiren çocuklarının tatillerini en yararlı ve en geliştirici bir şekilde nasıl değerlendireceklerini düşünürken bulabiliyor. Bu iki grubun da ortak derdi, oldukça uzun geçen bu zaman dilimini hem fiziksel hem de gelişimsel açıdan “çocukları için en yararlı” şekilde değerlendirme isteğinden kaynaklanıyor.

Okul dönemi boyunca çocuklar zamanlarının büyük bir bölümünü okulda geçirirler ve bu nedenle anne-babalarıyla ve diğer aile bireyleriyle geçirdikleri zaman çok sınırlıdır. Oysa çocuğun okul yaşantısı kadar ailesiyle birlikte zaman geçirmesi de önemlidir. Kışın yoğunluğu, sürekli bir şeylerin yetiştirilmesi telaşı aile bireylerinin birbirlerinden biraz uzak kalmalarına neden olmaktadır. Okula giden çocukların erken yatmaları ve erken kalkmaları gerekmektedir. Anne-babanın işten gelmesi, yemeğin hazırlanması, çocuğun ödev telaşı, banyo, yatma saati telaşı, servisi yakalama telaşı derken genellikle aile bireyleri keyifli bir şey için biraraya gelememekte ve tüm aktiviteler görev gibi yapılmaktadır. Bu nedenle yaz dönemi, aile içindeki iletişimin düzenlenmesinde de önemli bir fırsattır. Çocukların günlük hayatta yaşadıkları problemlerin çözümü aşamasında anne-babalarından psikolojik destek almaya, değer gördüğü, sevildiği bir aileye ait hissetmeye ihtiyaçları vardır. Özellikle de zorluklarla karşılaştığında yaşadığı olumsuz duyguları paylaşması ve kendine uygun çözümler bulabilmesi açısından anne ve babasıyla özel zaman geçirmesinin önemi büyüktür. Bu nedenle de tatil planı yaparken çocuğun ailesiyle ortak aktiviteler yapabileceği, birlikte keyifli vakit geçirebileceği programlar yapılması önemlidir.

Atabek Koleji Rehberlik Servisi